Vanskelige forhold og økende uro i Moria

Vi er to fra styret i Solidaritetsforeningen Sjøstjerne som er på Lesvos som en del av vårt samarbeid med Starfish Foundation. Vi har fulgt og også deltatt i Starfish sitt arbeide i Morialeiren. Leiren er overfylt og tilsammen bor det nå rundt 19 000 mennesker i og rett utenfor leiren. Av disse er 1100 enslige mindreårige, noen helt ned i 9-10 år alderen. Forholdene er meget vanskelige, med mangel på mat, elendige sanitære forhold og en økende grad av uro og vold som særlig gjør situasjonen utrygg for kvinner og barn. Midt oppi dette er det allikevel fint å se hvordan hjelpen fra Starfish og Sjøstjerne faktisk kommer frem og utgjør en forskjell for mange av de som bor i Moria. Starfish deler blant annet ut babybokser til nybakte foreldre med nødvendig utstyr til spedbarn, arrangerer selforsvarskurs for kvinner og sørger for å transportere enslige mindreårige til viktige helseavtaler.

De to siste dagene har det vært demonstrasjoner rundt leiren og i hovedstaden Mytilíni. Demonstrantene krever bedrede forhold i leiren samt rettmessig og raskere behandling av sine asylsøknader. Særlig fokus er på den praksis greske myndigheter har etablert de siste dager. Nå blir alle de som kommer nye til øyen deportert og send tilbake til Tyrkia uten å bli registrert. Dette er ulovlig og brudd på menneskerettigheter. Det er mye politi på plass rundt leiren og i Mytilíni. Det ryktes at opprørspoliti er på vei og som skal bidra til at leiren blir lukket og muligens flyttet. Det er økte spenninger mellom lokalbefolkning og de som bor i Morialeiren. Det er bare frivillige organisasjoner som er igjen i leiren og arbeider og myndighetene vanskeligjør deres arbeid ved å avvikle vakthold, kreve økt og døgnbasert dokumentasjon fra de som er frivillige m.m. Siste nå er at Guvenøren for de nordligste øyene krever at de greske sentralmyndighetene innfører unntakstilstand på øyen.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..

%d bloggere liker dette: